Cum alegi anvelopa potrivită

anvelopa potrivită

Pare a fi ceva destul de simplu dar ai fi surprins să afli că mulți conducători au alte anvelope decât cele necesare pentru mașina lor. Poate fi din greșeală sau o alegere conștientă, dar să montezi alt tip de anvelope îți poate îngreuna conducerea și defecta suspensiile, iar dacă toate aceste probleme costisitoare nu sunt de ajuns, reprezintă și un pericol pentru siguranța ta și a celorlalți din jur. Găsind anvelopa potrivită, poți evita toate aceste scenarii neplăcute.

Aici vei găsi câteva lucruri de luat în considerare atunci când vrei să alegi anvelopa potrivită pentru tine. Cel mai important este ca anvelopele să corespundă mașinii tale, iar pentru a te asigura de acest lucru trebuie să știi să citești codul inscripționat pe fiecare anvelopa. De asemenea trebuie să ții cont de eticheta europeană de consum și să alegi anvelopele potrivite pentru sezon.

  1. Explicația literelor și numerelor de pe anvelopa potrivită

  2. Eticheta Europeană

  3. Anvelope de sezon

  4. Concluzie

Explicația codului de pe anvelopa potrivită

anvelopa potrivita
  • 205/55 R16/ 87V 205/55 R16 – Se referă la dimensiunea anvelopelor optime pentru autoturismul tău.
  • 87 – Indicele de sarcină reprezintă greutatea maximă pe care o anvelopă o poate transporta în siguranță.
  • V – Clasa de viteză se referă la viteza maximă ce poate fi atinsă când transportă sarcina definită de indicele de sarcină.
anvelopa potrivita
anvelopa potrivita

În alegerea unui set nou de anvelope, te poți ghida după codul inscripționat pe cel vechi. Dar dacă vorbim despre o mașină cumpărată second hand s-ar putea ca anvelopele să nu fie cele originale. În acest caz, cel mai bine ar fi să faci o căutare mai amănunțită.
De regulă, producătorul aplică pe mașină o etichetă cu detaliile anvelopelor optime. Aceasta se poate găsi pe pragul portierei de la șofer, în torpedoul, pe partea interioară a capacului de la rezervor sau a haionului. Dacă totuși nu găsești această etichetă, detaliile acestea se regăsesc și pe talonul mașinii tale.

anvelopa potrivita

Eticheta Europeană

Conform legislației în vigoare, pe anvelope sunt afișate etichete energetice cu informații despre performanțele acestora precum clasa de eficiență, clasa de aderență și nivelul zgomotului.

Clasa de eficiență ( indice consum ) se referă la consumul de carburant a anvelopei. Clasa A reprezintă cel mai mic consum iar clasa G cel mai ridicat. Cu cât clasa este mai eficientă, cu atât anvelopa este mai scumpă.

Clasa de aderență ( indice aderență ) se referă la distanța de frânare pe un teren ud și este de asemenea reprezentată alfabetic. Anvelopele cu clasa A sunt cele mai sigure, având cea mai scurtă distanță de frânare.

Nivelul de zgomot este afișat în decibeli și se referă la zgomotul exterior. De regulă anvelopele off-road sunt considerate zgomotoase.

Anvelope de sezon

Principala categorie a anvelopelor, și cea mai simplă de înțeles, este cea pe sezoane: vară, iarnă si all-season (toate sezoanele). Este foarte important să alegi anvelopa potrivită pentru sezon.

anvelopa potrivita

Anvelopele de vară sunt recomandate când temperaturile se mențin peste 7 grade Celsius. Compoziția cauciucului este mai dură pentru a nu se deforma la temperaturi ridicate. Anvelopele de vară au un grad ridicat de flexibilitate, ceea te ajută să conduci mai lejer și cu un consum mai redus. Ele iți oferă o aderență superioară pe terenuri uscate. Nu este recomandată folosirea lor pe timp de iarnă pentru că la temperaturi scăzute acestea se întăresc își pierd drastic din aderență.

Anvelopele de iarnă sunt compuse dintr-un cauciuc mai moale și sunt destinate pentru temperaturi sub 7 grade Celsius. Cauciucurile sunt mai moi si își mențin flexibilitatea la temperaturi scăzute și îngheț, iar canelurile pronunțate sunt pentru a asigura aderența pe apă sau zăpadă. Nu este recomandată folosirea lor pe timp de vară. La temperaturi ridicate le crește distanța de frânare și astfel te pui în pericol de accident. Acestea au inscripția MS sau M+S (mud and snow) adică “pentru noroi si zăpadă”.

anvelopa potrivita
anvelopa potrivita

Anvelopele all-season oferă un numitor comun între cele de vară și cele de iarnă. Dacă te afli într-o zona unde iernile sunt ploioase iar verile nu sunt caniculare, atunci te poți lipsi de grija schimbului de anvelope optând pentru un astfel de set. Dar dacă sezoanele diferă destul de mult, cu veri toride și ierni aspre, cel mai bine este să optezi pentru anvelope de sezon care iți oferă cea mai mare performanță.

Concluzie

Este foarte important să ții cont de toate aceste criterii și nu numai. Un alt factor important este stilul tău de a conduce. Dacă îți place să conduci mai sport, testând limitele mașinii tale, atunci îți recomandăm să optezi pentru anvelope cu o clasă de aderență ridicată. Dar dacă conduci mai prudent, atunci te poți îndrepta către anvelope cu o clasă de consum mai eficientă pentru a economisi carburant. Iar în cazul în care conduci preponderent pe drumuri rurale sau pietriș, alege un set de anvelope all terrain (pentru toate tipurile de teren) pentru o tracțiune mai bună.

Trebuie să știi că încă nu există anvelope perfecte, care să facă față la toate sezoanele, toate stilurile de condus, și pe toate terenurile, dar dacă ții cont de toate criteriile enumerate, poți găsi anvelopa potrivită. Acum că ai toate aceste informații ești pregătit să achiziționezi un set nou în funcție de preferințele și nevoile tale.

Pentru a găsi anvelopa potrivită, răsfoiește catalogul nostru. Dacă ai nevoie de mai multe informații poți citi și articolele despre anvelopele 4×4 sau anvelopele pentru camion.

Nu uita să ne urmărești și pe FacebookInstagramYoutube, LinkedInTik Tok și Pinterest.

2 thoughts on “Cum alegi anvelopa potrivită

    • Andrei Plic says:

      URZICA DRAGOS nu te descuraja deloc si eu folosesc anvelope reconstruite iarna si acum 2 zile mi-au ajuns si setul complet de vara abia astept sa le pun pe masina.Cele de iarna super multumit de raportul pret-calitate.Super multumit.

Lasă un răspuns