Cum să alegi anvelopele 4×4

anvelopele 4x4

De câțiva ani în rândul șoferilor a început crească popularitatea SUV-urilor din diferite motive: spațiul, siguranța, puterea și altele. Acest tip de autoturism este mai mult decât capabil să îndeplinească nevoile noastre, fie că se rezumă la drumul zilnic către birou sau implică și alte excursii mai aventuroase prin natură. Dar modul în care alegem anvelopele 4×4 ne poate ifluența drastic confortul.

Versatilitatea acestei mașini este strict legată de anvelope. Fiind singurul punct de contact cu solul, confortul și consumul de combustibil este puternic influențat de acestea. De aceea este important să știi cum să le alegi.

Anvelopele 4×4 se împart în trei categorii principale: On Road, All Terrain și Off Road. În alegerea acestora trebuie să te gândești la drumurile pe care vei conduce.

Anvelopele 4×4 On Road sau Highway 

Majoritatea șoferilor folosesc mașina pentru drumurile până la birou, cumpărături, sau alte sarcini asemănătoare. Pentru aceștia cele mai importante criterii sunt manevrabilitatea și economia de combustibil a anvelopelor 4×4. Dacă acestea sunt prioritățile tale, atunci anvelopele On Road sunt cea mai bună opțiune. 

O întrebare frecventă a șoferilor este “pot folosi anvelopele 4×4 On Road pentru off road?” și ai fi surprins să afli că răspunsul este da. Există și un “dar” în această situație. Când discutăm despre off road depinde de dificultatea traseului și de așteptările tale cu privire la performanțe. 

Acestea sunt concepute 90% pentru șosea și 10% pentru off road. Profilul este asemănător cu cel al anvelopelor pentru turisme. Canelurile pronunțate ajută la distribuirea apei, asigură o bună circulație pe nisip și pietriș, iar lățimea benzii de rulare oferă o tracțiune superioară având o amprentă mai mare la sol. 

Fiind concepute pentru șosea, aceste anvelope sunt cele mai silențioase. Un alt avantaj îl reprezintă costul, din cele trei categorii menționate, anvelopele 4×4 on road sunt la cel mai mic preț.

Anvelopele 4×4 All Terrain

Dacă ești genul care călătorește weekend de weekend pe teren accidentat sau circuri preponderent pe drumuri neasfaltate, atunci anvelopele 4×4 All Terrain sunt o alegere evidentă. 

Acestea reprezintă un compromis între anvelopele On Road și Off Road din toate punctele de vedere. Sunt construite dintr-un cauciuc mai dur și implicit mai durabile, dar au un consum mai ridicat.

Când ne uităm la banda de rulare, observăm că nu este foarte diferită de cea a anvelopelor On Road. Canelurile sunt puțin mai adânci și blocurile mai distanțate pentru a oferi o tracțiune mai bună pe teren accidentat, dar nu sunt atât de accentuate încât să devină foarte zgomotoase pe șosea. 

În funcție de cât de mult timp petreci în off road, poți alege anvelope All Terrain cu un profil mai agresiv sau mai apropiat de cel On Road. Dar să ții cont și de limitările lor. Dacă achiziționezi anvelope All Terrain dar vei face preponderent off road, acestea se vor uza prematur întrucât sunt concepute 50% pentru șosea și 50% pentru off road. Cea mai bună performanță pe terenuri accidentate o vei obține de la anvelopele Off Road.

Anvelopele 4×4 Off Road sau Mud Terrain

Acestea sunt destinate pasionaților de off road. Aceste anvelope sunt confecționate dintr-un cauciuc dur pentru a nu fi ușor străpunse. Blocurile înalte de pe banda de rulare vor oferi cea mai bună aderență pe noroi, pietriș sau alte tipuri de teren accidentat. Având talonul mai lat, ele îți vor oferi o protecție suplimentară.

Acest tip de anvelope 4×4 nu îți vor oferi performanțe pe șosea, de aceea este foarte important să te gândești cât de des ai merge off road înainte de a le achiziționa. Pe asfalt au un consum foarte ridicat, sunt foarte zgomotoase și nu poți circula cu viteză. Datorită benzii de rulare, acestea nu au același contact cu solul și vor avea o distanță de frânare mult mai mare. 

Dintre toate categoriile, acestea au prețul cel mai ridicat, dar dacă sunt folosite conform recomandărilor, vor avea și cea mai lungă durată de viață.

Pe lângă categoriile principale, anvelopele 4×4 se mai împart și după sezonalitate: vară, iarnă și all-season

La anvelopele On Road vei întâlni cel mai des alternative de vară și de iarnă. Anvelopele All Terrain și Off Road sunt cel mai adesea all season. Poți găsi de la diferiți producători și variante de vară sau de iarnă, dar acestea sunt destinate zonelor cu climat fierbinte sau subpolar.

Deasemenea este importantă și lățimea benzii anvelopelor. Dacă plănuiești să faci off road în noroi, îți recomandăm să folosești niște anvelope mai înguste cu blocuri pronunțate. Acestea vor fi capabile să te ducă la liman, dar nu este recomandată folosirea lor pe pietris deoarece blocurile se vor rupe sau deteriora mai rapid. Dacă vrei să circuli mai mult prin zone nisipoase sau pietriș, optează pentru anvelope mai late cu o amprentă mai mare, îți vor oferi aderența de care ai nevoie. 

Acum că ai informațiile necesare despre anvelopele 4×4, intră pe https://www.radburg.ro/anvelope-4×4/ și alege anvelopele potrivite pentru tine.

Nu uita să arunci un ochi și peste conturile noastre de social media 😉

Facebook, Instagram, Tik Tok, Pinterest, LinkedIn și Youtube

A apărut o eroare. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes!

Abonează-te aici pentru mai multe articole interesante si reduceri irezistibile

Ți-a plăcut articolul?
Trimite-l și prietenilor tăi!

Urmărește-ne si aici:

Lasă un răspuns