Anvelopele pentru camion

anvelopele pentru camion

Camioanele reprezintă un pion esențial în economia noastră. Datorită lor ajung produsele pe raft la magazinul din colț, primim tot ce comandăm online într-o zi-două, gunoiul este colectat și multe altele care contribuie la stilul nostru de viață. Iar anvelopele pentru camion, cele care asigură contactul automobilului cu solul, sunt deosebit de importante în siguranța transportului.

Camioanele rămân cel mai flexibil mod de transport pentru marea majoritate a mărfurilor. Acestea sunt concepute pentru a susține și transporta sarcini mari pe trasee îndelungate.

Am mai discutat despre importanța alegerii anvelopelor potrivite iar anvelopele pentru camion nu fac excepție, dar criteriile de selecție sunt altele. În funcție de poziția lor pe osie profilul anvelopelor diferă, dar e important să ții cont și de calitatea drumurilor și distanțele pe care intenționezi să le parcurgi.

  • Tipuri de anvelope
  • Clasificarea pe axe
  • Concluzie
Anvelopele pentru camion

Tipuri de anvelope

Anvelope pentru autostradă – Acestea sunt concepute pentru distanțe mari. Structura benzii de rulare este mai subțire pentru a evita încălzirea când se circula pentru o perioadă îndelungată.

Anvelope regionale – Aceste anvelope sunt pentru cei care parcurg distanțe mari pe alte tipuri de străzi care fie au o calitate mai slabă, fie sunt mai aglomerate sau pentru alte condiții care impun o deplasare mai lentă cu opriri dese. Acestea au o bandă de rulare mai groasă pentru a rezista la aceste condiții.

Anvelope urbane – Sunt cele pentru autobuzele de transport în comun; de regulă au profile liniare și sunt foarte rezistente la viraje.

Anvelope mixt application – Acestea sunt atât pentru stradă cât si pentru șantier. Sunt concepute pentru autobasculante 8×4, cife de beton sau alte tipuri de autovehicule cu care se lucrează în balastiere sau stații de beton. Aceste anvelope au un profil foarte puternic pentru a susține încărcăturile mari.

Anvelope off road – Sunt anvelope exclusiv pentru șantiere. Au un profil foarte mare, făcut să reziste în cariere de piatră.

La anvelopele pentru camion, atât cele mixt application cât si cele off road sunt concepute dintr-un cauciuc mai dur pentru a rezista la sfâșiere deoarece acestea intră în contact cu pietre ascuțite.

Anvelopele pentru camion

Clasificarea pe axe

Anvelopele de direcție sunt cele din față, pentru cap tractor. Acestea au o aderență adaptată pentru a efectua virajele și frânarea în condiții de siguranță. Din motive ce țin de siguranță nu este recomandată montarea altor tip de anvelope pe puntea din față pentru că ar îngreuna manevrarea volanului și neavând aderența necesară te-ai pune în pericol.

Anvelopele de tracțiune sunt tot pentru capul tractor dar pentru osia motoare. Acestea au aderența cea mai mare deoarece ele pun în mișcare tot ansamblul și suportă sarcina cea mai mare. Ele sunt optimizate pentru a tracta încărcătura în siguranță.

Anvelopele pentru remorcă sau trailer sunt compuse dintr-un cauciuc mai dur deoarece pentru a suporta virajele. Acestea sunt fixe iar din cauza curbelor se deteriorează mai rapid.

Concluzie

Ca și la cele de turisme, anvelopele pentru camion se împart și pe sezoane. În Romania, pentru autovehiculele cu o masă totală mai mare de 3,5 tone este obligatorie folosirea anvelopelor M+S (pentru noroi si zăpadă) pentru directie pe timp de iarnă sau pe drumuri cu zăpadă. Acestea trebuie de asemenea să fie echipate și cu lanțuri antiderapante. Nu este recomandată utilizarea anvelopelor de iarnă pe timp de vară sau vice versa; textura cauciucului este diferită iar acestea se vor uza prematur.

De asemenea este important să ții cont de indici de sarcină și de viteză specifici pentru autovehiculul tău. Îi găsești în talon sau inscripționați pe anvelope. Dacă ai nevoie de mai multe detalii despre codul inscripționat pe anvelopa ta le găsești în articolul despre “Anvelopa Potrivită”.

Pentru toate categoriile amintite se găsesc pe piață anvelope Premium (cea mai bună calitate) pentru care durata de viață este de aprox. 250.000-300.000 km, anvelope de Buget (calitate mai slabă) cu o durată de viață de aprox 100.000 km sau anvelope Economy a căror calitate este între Premium si Buget. Și în ultimul rând, nu uita că la Radburg găsești oricând anvelopele pentru camion potrivite pentru tine.

Nu uita să ne urmărești și pe FacebookInstagramTik TokPinterestLinkedIn și Youtube.

Lasă un răspuns