Conducerea preventivă

conducerea preventivă

Conducerea preventivă se referă la un stil de conducere adaptat după mediul înconjurător al fiecărui șofer. A fost conceput pentru a reduce riscurile de accident și a-i ajuta pe șoferi să anticipeze greșelile celorlalți participanți la trafic. Deși câteva aspecte ale condusului preventiv sunt menționate la școala de șoferi, ne-am gândit să aprofundam acest subiect, având amănunte importante pentru siguranța ta.

Sistemul Smith în conducerea preventivă

Sistemul de conducere preventivă Smith a fost inventat in 1950 de către Harold Smith pentru a crește siguranța în trafic. Acesta este folosit în mod frecvent de șoferi și are la bază 5 principii importante:

  1. Țintește sus – acest principiu se referă la observarea traficului din fața ta. Încearcă să fii atent la comportamentul șoferilor din fața ta și nu doar la prima mașină.  Astfel, dacă cineva frazează brusc, vei fi capabil să oprești în siguranță și să îi avertizezi pe ceilalți participanți la trafic să facă la fel.
  2. Ține cont de imaginea de ansamblu – fii atent la ceilalți șoferi. Aceștia pot avea un comportament haotic sau agresiv. Având o imagine de ansamblu îți permite să anticipezi greșelile celorlalți și să te menții în siguranță.
  3. Fii cu ochii în patru – este foarte important să fii în permanență atent atât la ceilalți șoferi cât și la condițiile de drum. Mișcarea constantă a ochilor te menține într-o stare de alertă.
  4. Asigură-ți o cale de ieșire – nu condu foarte aproape de mașina din față și încearcă să menții distantă și față de cei din spate. Acest principiu îți oferă o cale de scăpare în caz de carambol.
  5. Fă-te văzut! – Nu intra în unghiul mort al celorlalți șoferi și asigură-te că aceștia te văd. Când șoferii doar presupun că sunt văzuți apar accidente.
conducerea preventivă

De asemenea, in conducerea preventivă este important să îți păstrezi calmul în trafic. Un comportament agresiv în trafic nu este doar pedepsit prin lege, dar de cele mai multe ori rezultă în accidente. Iar daca vezi pe cineva conducând agresiv este mai bine să îl lași să te depășească pentru a-ți asigura vizibilitatea și siguranța.

Oboseala este un alt factor important. Când nu ești odihnit, concentrarea și reflexele tale se diminuează drastic și nu mai poți reacționa la fel de prompt. Încearcă să eviți condusul când ești obosit sau pe timp de noapte.

Asigură-te că ai în mașină trusa medicală, triunghiuri reflectorizante, extinctor, și vesta reflectorizantă, iar înainte de a porni la drum, verifică termenul de expirare a trusei și extinctorului. Dacă plănuiești o excursie pe timp de iarnă, ia cu tine și o pătură, un pachet de sare mare, lanțuri antiderapante și o lopată, iar dacă nu ai anvelopele potrivite pentru sezon, noi te aștepăm cu cele mai bune oferte.

Nu uita să ne urmărești și pe FacebookInstagramTik TokPinterestLinkedIn și Youtube.

Lasă un răspuns