11 Sfaturi pentru condusul pe timp de ceață

condusul pe timp de ceață

Condusul pe timp de ceață reprezinta de cele mai multe ori o provocare neasteptată.

Te pornești la drum dis de dimineața când afară e încă răcoare. Ai pregătit tot și de abia aștepți să ajungi la cabană. Stresul cotidian și epuizarea de la muncă începeau să își spună cuvântul; aveai nevoie de o pauză. Dar nici bine nu ai ieșit din oraș că ai pătruns într-un nor de ceață ce îți îngreunează condusul. Pentru un drum lipsit de griji, noi ți-am împachetat cele mai utile sfaturi pentru condusul pe timp de ceață într-un singur articol. 

Condusul pe timp de ceață – Sfaturi pentru siguranța ta

Ceața este un fenomen des întâlnit toamna și primăvara, când temperaturile scăzute au ca urmare creșterea umidității; picăturile de apă se evaporă, iar vaporii rezultați reduc transparența aerului. Când vizibilitatea scade, riscul de accident crește.

Fă-te văzut. Primul și cel mai important lucru este să aprinzi luminile de ceață din spatele mașinii și, dacă are în dotare, proiectoarele de ceață. În lipsa proiectoarelor de ceață folosește lumina de întâlnire (faza scurtă). Nu folosi lumina de drum (faza lungă), lumina puternică se va reflecta în vaporii de aer și va înrăutăți vizibilitatea.

Dacă circuli destul de încet și vrei să fii și mai vizibil, poți apela la luminile de avarie.

Când circulația se face în coloană, renunță la luminile și proiectoarele de ceață. Acestea, fiind puternice, vor deveni foarte deranjante pentru ceilalți șoferi. 

Evită depășirile. Este posibil ca alți șoferi să nu fie la fel de vizibili ca tine. Totodata din cazua lipsei de vizibilitate, nu vei vedea la timp anumite obstacole precum gropi, pietre, crengi sau chiar animale.

condusul pe timp de ceață

Adaptează-ți viteza. Evită orice distragere și încearcă să îți focusezi atenția la drum. Ceața poate veni în valuri cu intensități diferite, iar vizibilitatea ta se poate reduce și mai tare dintr-un moment într-altul. Fii pregătit să îți adaptezi viteza în functie de condiții.

Condu încet și prudent. La condusul pe timp de ceață este recomandat să te ghidezi după marcajul din dreapta și să păstrezi o viteză mică și constantă. Trebuie să fii capabil să observi orice obstacol și să poți reacționa în timp util. Ideal ar fi să ții cont și de principiile conducerii preventive.

Folosește inteligent tehnologia. Dacă ai un smartphone, verifică condițiile meteo înainte de a te porni la drum; aplicațiile cu hărți pot fi de asemenea folositoare, poți vedea când urmează o curbă strânsă, dar nu te lăsa prea distras de telefon, atenția ta trebuie să rămână la drum.

Păstrează distanța. Nu circula foarte aproape de cel din față, nu știi ce manevre poate face acesta. Cel mai bine este să îți lași destul timp pentru a frâna în siguranță.

Renunță la sistemele tip cruise control. La condusul pe timp de ceață este recomandat să adaptezi viteza manual în funcție de nevoi.

Dacă ceața este prea densă și simți că nu faci față, trage pe dreapta. Mai bine este să aștepți să se disperseze puțin decât să te pui în pericol. Dar nu opri pe carosabil! Când vizibilitatea este redusă, o mașină staționată pe carosabil devine un pericol real pentru toți participanții la trafic. Încearcă pe cât posibil să staționezi cât mai aproape de margine sau chiar în afara carosabilului și să îți faci mașina vizibilă.

Și nu ultimul rând, poartă centura de siguranță. Chiar și la viteze mici, o oprire bruscă poate arunca în față persoanele din mașină. Pentru siguranța ta, poartă centura.

Accesează link-ul dacă vrei să găsești anvelopa potrivită pentru tine.

Nu uita să arunci un ochi și peste conturile noastre de social media ?

FacebookInstagramTik TokPinterestLinkedIn și Youtube

Lasă un răspuns