Condusul pe timp de iarnă

condusul pe timp de iarnă

Acum că zăpada s-a așternut în aproape toată țara putem discuta despre condusul pe timp de iarnă. În unele zone ale țării a început să ningă din noiembrie, amintind multora dintre noi de copilărie. Dar ca să te poți bucura de peisajele de vis și de o iarnă liniștită, trebuie să fii pregătit să conduci pe zăpadă și să ai mașina echipată corespunzător.

condusul pe timp de iarnă

Înainte de a porni la drum

  • În primul rând trebuie să verifici condițiile meteo și starea drumurilor, acest lucru te va ajuta să-ți ajustezi traseul și orarul. 
  • Este foarte important să cureți zăpada de pe toate geamurile dar și de pe restul mașinii. De multe ori șoferii nu curăță zăpada de pe plafonul mașinii, iar aceasta poate aluneca pe parbriz sau lunetă obstrucționând vederea.
  • Cu ajutorul unei raclete, îndepărtează gheața de pe toate geamurile pentru a-ți asigura un câmp vizual cât mai mare. 
  • Asigură-te că ștergătoarele nu sunt înghețate, funcționează corect și că ai destul lichid pentru curățarea geamurilor.
  • Lasă în portbagaj un set de lanțuri antiderapante (sunt foarte utile și uneori necesare în zonele cu zăpadă tasată precum stațiunile de ski), o pungă de sare mare sau nisip și o lopată. Acestea îți pot fi de ajutor nu doar la drum lung ci și la plecarea din parcare. 
  • Pe lângă anvelopele de sezon, unul din cele mai importante lucruri la condusul pe timp de iarnă este să lași puțin mașina pornită înainte de a pleca, pentru a se încălzi motorul.

Acum că ai mașina pregătită vom discuta despre cum se circulă în siguranță pe zăpadă.

condusul pe timp de iarnă

Iarna în trafic

Dacă ai în plan o călătorie mai lungă, anunță-i pe cei dragi de orarul și traseul tău; în cazul în care întâmpini dificultăți aceștia pot anunța autoritățile.

Redu viteza și păstrează distanța. Ține cont că pe timp de iarnă distanța de frânare poate crește de până la 10 ori. Oricâtă încredere ai avea în aptitudinile tale de șofer sau în mașina ta, cel mai bine este să fii prudent.

Evită folosirea sistemelor de pilot automat pentru a te putea adapta rapid situațiilor imprevizibile.

Folosește frâna de motor cât mai des. Nu brusca pedala de frână pentru că poți patina. Încearcă să frânezi gradual și când este nevoie, folosește frâna de motor (trecerea progresivă în trepte de viteză inferioare).

Dacă drumul este acoperit de zăpadă, încearcă să nu circuli pe urmele mașinii din față deoarece pe zăpada tasată ai mai puțină aderență.

Nu accelera puternic, dar totodată ai grijă să ai suficient avânt în urcarea unei pante. Îți recomandăm să eviți în general bruscarea comenzilor mașinii. 

Dacă simți că mașina ta derapează, slăbește ușor accelerația și rotește volanul în direcția derapării. Reamintim că deraparea se referă la momentul în care spatele mașinii alunecă în diferite direcții, iar contravirarea, adică rotirea volanului în direcția de mers, te va ajuta să-ți regăsești stabilitatea.

Indiferent de cât de tare se înrăutățește vremea, păstrează-ți calmul. Condu încet și prudent pentru siguranța ta și a celorlalți.

condusul pe timp de iarnă

Ce faci dacă rămâi blocat?

Dacă rămâi înzăpezit sau nu mai poți circula din cauza ceții, nu te alarma. Încearcă să oprești cât mai aproape de marginea drumului și să îți faci mașina cât mai vizibilă. Poți așeza triunghiurile reflectorizante la distanțe mai mari și aprinde luminile de avarie.

Ca să menții căldura, pornește motorul doar câteva minute pe oră pentru a economisi combustibil. Asigură-te că țeava de eșapament nu este acoperită de zăpadă, altfel toate noxele vor pătrunde în mașină și te pui în pericol de asfixiere.

Dacă nu vezi nici o clădire pentru adăpost în jurul tău, rămâi în mașină. Și nu în ultimul rând anunță autoritățile cu privire la locul și starea ta.

După cum am menționat mai devreme, înainte de a porni la drum lung, este foarte important să verifici condițiile meteo și starea drumurilor, iar dacă acestea sunt nefavorabile, încearcă să amâni plecarea. Dacă este necesară, atunci urmează aceste sfaturi pentru a ajunge în siguranță la destinație. Dacă ai și tu alte sfaturi utile pentru condusul pe timp de iarnă, scrie-le într-un comentariu.

Ne poți următi și pe FacebookInstagramTik TokPinterestLinkedIn și Youtube.

1 thoughts on “Condusul pe timp de iarnă

Lasă un răspuns