Daca nu conduc prea des, cauciucurile ma vor tine mai mult?

Daca nu conduc prea des, cauciucurile ma vor tine mai mult

Soferii care nu-si folosesc foarte mult masina, isi pun adesea aceasta intrebare si este una corecta. Anvelopele auto se uzeaza din cauza utilizarii constante, a drumurilor proaste, a gropilor si a bordurilor. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, uzate de soare, de aer si de o intretinere necorespunzatoare – niciuna dintre acestea nu presupune sa conduceti prea mult masina.

Da, soferii care isi folosesc mai mult masina vor trebui, cel mai probabil, sa isi inlocuiasca mai des anvelopele auto. Dar cei care nu conduc prea mult se pot astepta totusi sa isi inlocuiasca anvelopele la fiecare sapte ani – si acelasi lucru este valabil si pentru proprietarii de rulote si remorci. Iata de ce.

Cauciucul anvelopelor auto are o data limita de utilizare

Este corect sa credeti ca, daca nu va folositi prea mult masina, rulota sau remorca, anvelopele vor dura mai mult. Dar realitatea este ca nu este nevoie ca un cauciuc sa fie folosit pentru a se degrada. In timp, cauciucul se intareste in mod natural. Cand se intampla acest lucru, isi pierde aderenta si se poate chiar separa de carcasa anvelopei.

La exterior, totul va parea normal, in stare perfecta. Adancimea buna a benzii de rulare, fara pete de uzura. Dar, dupa cinci ani, cauciucul incepe sa isi piarda supletea si, odata cu ea, capacitatea de aderenta la drum. Aceasta degradare duce, de asemenea, la o slabire a legaturilor dintre cauciuc si centurile de otel.

Lumina soarelui degradeaza, de asemenea, cauciucul in timp. Daca masina dvs. isi petrece viata in aer liber, expusa la toti factorii externi, si nu se misca aproape niciodata, aceleasi portiuni de cauciuc vor fi expuse zi de zi la radiatii UV si la caldura. Sectiuni ale anvelopelor dvs. se vor compromite, desi poate nu veti vedea asta cu ochiul liber. Acesta este motivul pentru care este atat de important sa cunoasteti varsta anvelopelor dumneavoastra.

Cum sa aflati varsta anvelopelor masinii dumneavoastra

Daca nu va amintiti cand ati schimbat ultima data anvelopele, nu va faceti griji: in primul rand, nu sunteti singurul, iar in al doilea rand, puteti afla varsta uitadu-va pe peretele lateral al anvelopei.

Acea serie de numere si litere stampilate pe peretele lateral contine o multime de informatii. Dar, pentru scopurile noastre, ne intereseaza doar ultimele patru cifre. Acestea reprezinta saptamana si anul in care a fost fabricata anvelopa. De exemplu, 1505 ar indica faptul ca anvelopa a fost fabricata in a 15-a saptamana a anului 2005, 5019 ar indica faptul ca anvelopa a fost fabricata in a 50-a saptamana a anului 2019, si asa mai departe.

Evident, este un sistem diferit pentru anvelopele fabricate inainte de anul 2000, dar acest lucru nu ne intereseaza, deoarece nu circulati cu anvelope vechi de peste 20 de ani, nu-i asa?

Odata ce anvelopele masinii dvs. au atins pragul de 7 ani, ar trebui sa le verificati

Anvelopele nu sunt ieftine si toti soferii vor sa se asigure ca pot profita cat mai mult de ele. Dar este foarte important sa nu mergem prea departe cu aceasta ambitie si sa nu ne trezim conducand pe un cauciuc care nu este potrivit pentru acest scop. Daca folositi masina mai putin decat o fac majoritatea soferilor, puteti prelungi durata de viata a anvelopelor, dar nu la nesfarsit. Odata ce ajung la sapte ani, trebuie sa apelati la specialisti pentru a le verifica. Acestea pot parea in regula pentru dumneavoastra, dar ochii instruiti vor sesiza probleme la nivelul cauciucului si al carcasei.

Lasă un răspuns