DOT-ul Anvelopei – Ce înseamnă și de ce este important

dot-ul anvelopei

Ce este dot-ul anvelopei? Tradus din engleză (Department of Transportation) – Departamentul Transporturilor, reprezintă data la care a fost produsă anvelopa și nu numai. Apare sub forma unui cod de litere și cifre pe care îl vom explica acum și aici.

Cum se citește DOT-ul anvelopei?

După cum am amintit și mai sus, totul a început în Statele Unite. Pentru ca o anvelopă să fie în conformitate cu măsurile de siguranță ale Departamentului de Transporturi, trebuie să prezinte acest cod.

Conform reglementărilor, numerele de identificare a anvelopelor trebuie să înceapă cu literele DOT, urmate de 8 până la 13 caractere. Ele pot include un cod al producătorului, locul în care a fost produsă anvelopa, lotul, un cod specific tipului de anvelopă (4×4, de mare viteza, s.a.m.d.) și altele. Cel mai important și nelipsit din acest cod este data la care a fost produsă anvelopa.

dot-ul anvelopei

În anvelopa din imagine DOT-ul este 1021 E19 108R-4001. Primele două cifre reprezintă săptămâna în care a fost produsă anvelopa și următoarele două anul, adică săptămâna a 10a (martie), din anul 2021. Codul E19 este inscripționat pe anvelopele produse în România, iar codul rămas este unul intern al companiei Radburg.

dot-ul anvelopei

În acest tabel este specificat numărul săptămânilor din an și din ce lună fac parte pentru a te orienta mai ușor.

Unde găsim DOT-ul anvelopei?

Codul apare pe laterala anvelopei, de cele mai multe ori pe peretele interior, în funcție de tipul și montarea anvelopei.

Ce importanță are DOT-ul anvelopei?

În România, șoferii oferă o atenție deosebita DOT-ului, asemănându-l cu un termen de expirare. Dar specialiștii de la Michelin ne spun că avem o abordare greșită punând prea mare presiune pe un DOT recent.

O anvelopă începe să îmbătrânească cu adevărat după ce este montată pe vehicul, pentru că atunci este expusă unor condiții mult mai dure: rulare pe diferite terenuri, viteza, frânare, soare, apa, presiune, temperaturi diferite și multe altele.

Dacă anvelopele sunt nefolosite dar păstrate corect, acestea îmbătrânesc mult mai greu, menținându-și proprietățile ani buni. Ei ne recomandă să fim mai atenți la serviciile oferite de vânzătorii anvelopelor decât la DOT și odată achiziționate, să fim foarte atenți cu modul în care le depozităm pentru a le prelungi cât de mult durata de viață.

Dacă vrei să știi și mai multe despre cum poți prelungi durata de viață a anvelopelor, iată câteva șiretlicuri.

Te așteptăm cu informații utile și pe canalele noastre de social media ?

FacebookInstagramTik TokPinterestLinkedIn și Youtube

2 thoughts on “DOT-ul Anvelopei – Ce înseamnă și de ce este important

Lasă un răspuns