Cum conducem off-road

offroad banner | Radburg

Aventurierii aleg off-roadingul pentru mixul incredibil de peisaje și adrenalină. Dar ca să conduci pe teren accidentat, nisip sau pe noroi ai nevoie de un set special de anvelope off-road și anumite abilități pentru a te menține în siguranță. Așa că am pregătit o serie de sfaturi pentru aventurierii experți sau în devenire, pentru a conduce în siguranță pe teren nisipos, accidentat și noroios.

off-road-si-anvelope-off-road

Off-roading pe nisip

Am mai văzut pe la știri câțiva șoferi care se aventurează cu mașinile pe plajă. Noi vă înțelegem spiritul haiducesc, dar vă recomandăm totuși să-l mai îmblânziți dacă nu aveți o mașina 4×4 și anvelope potrivite, ca să nu o facă poliția cu amenzi usturătoare. 

Prin anvelope potrivite pentru nisip ne referim la cele care oferă o amprentă mai mare la sol. Aici aveți câteva exemple: ECO ADVANTAGE, ECO JUNGLE sau WINRUN MAXCLAW A/T.

Când conduci pe nisip, este important să menții un ritm și viteză constantă, ca anvelopele să aibă timp să calce pe nisip și să-l disperseze. Altfel, ele vor săpa din nisip și te vor lăsa blocat. La o viteză mai mare, manevrele bruște ca frânarea și virajele nu vor fi eficiente, creându-se un fel de derapaj.  Pentru a vira și frâna, trebuie să acționezi din timp și gradual. 

Dacă simți că nu ai tracțiunea necesară, poți să scazi presiunea cu aprox 0.3 bari pentru a mări amprenta la sol a anvelopelor. Numărul de bari este orientativ, cel mai bine e să experimentezi și să vezi ce funcționează cel mai bine pentru tine. Dar dacă revii pe șosea, trebuie să refaci presiunea anvelopelor, altfel se vor supraîncălzi și exploda destul de rapid. De aceea îți recomandăm să ai la tine un compresor portabil pentru versatilitate.

off-road-si-anvelope-off-road

Off-roading pe teren accidentat

Românul e frate cu codrul și codrul e plin de drumeții pentru off-roading. Dar și aici trebuie să avem mare grijă de echipament și manevre să evităm o răsturnare de situație sau de mașină. 

Înainte de a pătrunde pe o drumeție abruptă sau accidentată, îți recomandăm să o explorezi puțin la pas. Dacă nu poți circula pe jos, cel mai probabil nu vei putea nici cu mașina. 

Începe cu o viteză mică și constantă pentru a putea manevra mașină în funcție de traseu. Încearcă să nu schimbi direcția radical și fii pregătit să întâmpini o vizibilitate redusă dacă e vorba de înălțimi mari.

Pregătește-ți un plan de rezervă. În funcție de traseul ales e posibil să nu-l poți parcurge până la final. Ce facem atunci? Căutăm o cale de scăpare. 

Nu începe cu ambreiajul pentru că vei ajuta gravitația să te tragă la vale. Acționează frâna ușor, fără mișcări bruște, altfel vei aluneca. După ce ai oprit mașina și ai și frâna de mână trasă, intră în marșarier.  Cu piciorul pe pedala de frână, poți elibera ușor frâna de mână. Slăbind ușor pedala de frână, vei începe coborârea. Nu acționa brusc nicio pedală. 

off-road-si-anvelope-off-road

Off-roading pe noroi

Mai vedem din când în când mașini a căror culoare nu o distingem de noroi. Uitându-ne așa la ele, ne poartă gândul și ne întreabă: oare pe unde a fost omul acesta și cât s-a aventurat?

Ca să te aventurezi și tu cot la cot cu ei ai nevoie de anvelope de specialitate. Ele sunt cele care se agață de suprafață dură de sub noroi pentru a-ți pune mașina în mișcare. 

Înainte de a porni la drum, ar fi bine să ai un troliu montat pe mașină.

Se recomandă și aici să verifici traseul pe care îl vei parcurge, dacă noroiul ajunge deasupra axei, ai șanse mari să rămâi blocat. 

Menține o viteză constantă și mică pentru a putea încetini când dai de porțiuni cu noroi sau apă.

Dacă rămâi blocat, încearcă să miști ușor mașina înainte și-napoi asemeni unei bărci pentru a-ți crea o punte de ieșire. 

Suntem destul de norocoși să locuim în România pentru că aici găsim o varietate de terenuri pe care putem experimenta off-roadingul. Dar avem nevoie de anvelope pe măsură pentru a ne menține în siguranță. Aici noi te putem ajuta cu recomandări și anvelope speciale pentru a hrăni aventurierul din tine. 

Dacă ai nevoie de anvelope off-road, răsfoiește catalogul nostru sau dă-ne un telefon la 0372 672 471 pentru a găsi cea mai bună variantă.

Poți găsi mai multe sfaturi și idei dacă ne urmărești pe FacebookInstagramTik TokPinterestLinkedIn și Youtube.

Lasă un răspuns