Acvaplanarea – Ce este și cum ne ferim de ea

acvaplanare

Ne apropiem cu pași mărunți de sezonul ploios, iar acesta aduce cu el un risc ridicat de acvaplanare pentru șoferi. Așa că ne-am hotărât să vă oferim câteva sfaturi utile pentru început de toamnă.

Acest sezon capricios cu vreme schimbătoare poate lua prin surprindere și pe oricine, chiar și pentru cei mai experimentați șoferi, una dintre cele mai mari bătăi de cap fiind dată de acvaplanare.

Ce efect are acvaplanarea asupra anvelopelor tale?

Acvaplanarea este practic un derapaj produs când se circula cu viteza pe un carosabil ud, dar viteza nu este singurul factor care influențează acest fenomen.

Acvaplanarea apare atunci când intre anvelopele mașinii tale și carosabil se formează o peliculă de apă datorată ploii. Benzile de rulare ale anvelopelor nu pot înlătura apa în timp util, aderența scade drastic și poate duce la pierderea controlului asupra mașinii.

 anvelopa toamna | Radburg   

Sfaturi utile de urmat când pleci la drum

  • Verifică-ți anvelopele înainte de a porni la drum și aici nu ne referim doar la presiune!

Acvaplanarea se poate produce și când ai anvelope noi, dar cu unele uzate devine aproape imposibil să-ți controlezi mașina. Limita legală a adâncimilor benzilor de rulare în Europa este de 1.6 mm și dacă anvelopele tale se apropie de această limită trebuie să le reînnoiești acum pentru a nu pune în pericol siguranța ta și a celorlalți pasageri.

  • Înainte de a pleca la drum verifica condițiile meteo pentru a nu fi luat prin surprindere de vremea rea și adaptează-ti viteza conform acestora.
  • Condu cât mai calm și fii cât mai vigilent. Acest sfat se aplică în orice situație dar în cazul acvaplanării te poate ajuta să anticipezi și să eviți niște scenarii neplăcute.

Cum eviți acvaplanarea

Redu din viteza. Este recomandat ca pe timp de ploaie torențială să conduci cu 15-20 de km mai puțin ca de obicei. Astfel apa poate ieși din benzile de rulare a anvelopelor, de aici rezultând o aderență mai bună și un contact mult mai bun cu solul.

Încearcă să nu circuli pe extrema din dreapta a benzii tale. De regulă acea parte a drumului prezintă denivelări în care se cumulează apa.

Creează spațiu suficient între mașina ta și ceilalți participanți la trafic. Niciodată nu știi ce manevre poate face cel din fața ta. Cum pe timp de ploaie spațiu de frânare crește, vrei să te asiguri mereu că poți conduce în siguranță. Iar în viraje frânează gradual, altfel există riscul alunecării.

Asigură-te că anvelopele tale fac față provocărilor! Dacă ești în căutarea unor astfel de anvelope noi te ajutăm cu drag. Este recomandat să efectuezi lunar o verificare a anvelopelor tale pentru a te asigura de calitatea aderenței acestora.

speedometer | Radburg   

Ce faci când mașina ta acvaplanează?

  1. În primul rând încearcă să iți păstrezi calmul. Nu este nimic mai rău decât panica și bruscarea comenzilor mașinii în astfel de momente.
  2. Slăbește accelerația încetul cu încetul pentru a se face frâna de motor.
  3. Ține volanul drept, nu acționa accelerația și nu frâna la maximum, pentru că astfel riști să reduci și mai tare din aderență.
  4. Când simți că reiei controlul asupra mașinii poți acționa ușor frâna.

Concluzii

Când pornești la drum, ideal este să verifici condițiile meteo dinainte. Dacă plouă, două lucruri sunt foarte importante pentru siguranța ta: viteza si condiția pneurilor. Dacă simți că ploaia este prea puternică și vizibilitatea prea scăzută pentru a continua, cel mai bine ar fi să tragi pe dreapta. Și nu uita să porți centura de siguranță.

Nu uita să arunci un ochi și peste conturile noastre de social media ?

FacebookInstagramTik TokPinterestLinkedIn și Youtube

Lasă un răspuns